vrijdag 18 april 2014

Leggen poutrels en welvingen

Het leggen van de poutrels en de welfsels was een jobke waar ik toch lichtjes stress van kreeg. Niet dat dat zo'n zwaar jobke is hoor, integendeel. Het is vooral omwille van onwetendheid dat ik er wat tegen opzag. De bouwfirma waar we de welvingen besteld hebben, heeft voor onze bouw een betonstudie laten doen, wat inbegrepen is in de prijs van de welvingen. Deze studie wordt uitgevoerd door een ingenieur van de fabrikant van de welfsels. Nadien bokst deze ook een legplan in mekaar dat als basis dient voor het leggen van de welvingen. Toen ik dat plan deze week in mijn mailbox zal verschijnen, moest ik toch eens extra de wenkbrauwen fronsen ...

Dit is het legplan, gemaakt door de ingenieur van de fabrikant van de welvingen. In het rood is de "opleg" terug te vinden, ofwel hoeveel centimeter de welvingen steeds op de stenen rusten. Verder zijn ook de afmetingen (lengte, breedte, hoogte) van de welvingen zelf op het plan terug te vinden. De smalle streepjes onderaan de lange welvingen in de woonkamer zijn manueel opengemaakte kanalen in de welfsels. Naast de gewone betonnetten komt voor extra wapening rond de poutrel in deze kanalen verankeringsspelden. Door de poutrel zelf komt extra betonijzer. Er is in de bergplaats een opening gelaten voor een kabelgoot en in de gang is een opening gelaten voor het trapgat. Tot slot is er in de woonkamer ook een opening gelaten voor een schouw. 

Eens we bezig waren met de uitvoering, viel alles gelukkig al bij al nog wel mee. Vooraleer de welvingen effectief konden gelegd worden, moesten de poutrels eerst nog gelegd worden. Om onszelf extra werk voor de bekisting van de welvingen uit te sparen, hebben we eveneens randbekisting (geplooide bekistingsplaten - hoogte 23 cm) mee besteld. Deze komen rondom de buitenmuren onder de welvingen te liggen dus moesten deze ook eerst nog klaargelegd worden vooraleer de eerste welving kon gelegd worden. 
Aangezien de welvingen en binnenmuren van de garage niet bezet worden, hebben we hier gladde welvingen laten leggen. De welvingen in de andere ruimten waren allemaal ruwe welvingen. Een paar uurtjes na aanvang is de laatste welving gelegd. Hieronder kan je een aantal foto's terugvinden van het leggen van de welvingen. Ik was het grootste deel van de tijd echter druk bezig met helpen dus qua aantal is het deze keer beperkt.

Poutrels achteraan boven het schuifraam en vast raam en in de woonkamer.1 opmerking: