zondag 27 april 2014

Bekisten trap en andere voorbereidingen gieten beton op de welvingen

Met een nieuw verlengd weekend in het vooruitzicht, hebben we onszelf opnieuw een bijkomende deadline opgelegd. Aanstaande dinsdag gaan we beton storten op de welvingen en zal ook de trap gestort worden. Gisteren was dus het moment om hiervoor alle voorbereidende werken uit te voeren zodat alles klaarligt voor het storten van de beton. 

Eén van deze noodzakelijke werken is het bekisten van de trap. Het was normaal gezien de bedoeling dat we in een latere fase een volledig houten trap zouden plaatsen maar om verschillende redenen zijn we van dit idee afgestapt. Een voorname reden om alsnog een trap te gieten is het gemak tijdens de bouwwerken zelf. Niets leuker, gemakkelijker en veiliger om via een betonnen trap met materiaal op en af te lopen in plaats van via een krawiettelig trapje. En het heeft ook als voordeel dat je de bekleding van de trap later nog kan kiezen dus mochten we op dat gebied ook nog van mening veranderen, is dit perfect mogelijk. Geen houten maar een betonnen trap dus alleen moet deze uiteraard eerst volledig bekist worden vooraleer deze kan gegoten worden en dat bleek een serieus jobke te zijn...

Het bekisten van de trap was een werkske dat wij zelf sowieso niet zagen zitten dus het is dan ook uitgevoerd door een werkmakker van onze metser, weliswaar met hulp van mijn schoonvader. Ik heb er zelf niet bij geholpen dus ik kan er spijtig genoeg geen gedetailleerde uitleg over geven. Het enige wat ik erover kan zeggen is dat deze eerst volledig is uitgetekend, voor de laatste trede rekening houdend met de hoogte van de chape (18 cm). Nadien is de trapconstructie volledig in mekaar getimmerd. Veel meet- en zaagwerk met andere woorden. Aangezien mijn fototoestel gisteren in de loop van den dag de geest heeft gegeven, kan ik ook niet veel foto's tonen van het bekisten zelf maar al bij al heeft dit werkske toch een goeie zeven werkuren gekost. 

Terwijl de trap bekist werd, hebben wij met z'n tweeën een aantal andere voorbereidende werkjes geklaard voor het gieten van de beton op de welvingen. Zo hebben we op plaatsen waar dit nodig was de randbekisting extra ondersteund met planken en spanschroeven. Ook hebben we de openingen in de welvingen bekist en de betonnetten gelegd. Volgens het legplan van de welvingen moest er op sommige plaatsen voor extra wapening ook een aantal bijkomende staven uit kartelstaal op de betonnetten gelegd worden. Tot slot hebben we deze op sommige plaatsen vast gemaakt met ijzerdraad en de bekisting van de betonnen trap in orde gemaakt (eveneens betonnetten en kartelstaal).


Onderkant opening in de welvingen.Versteviging randbekisting met balken en spanschroeven.

1 opmerking:

 1. hey,

  HipHop kunstenaar ProvySuflayy vrijgegeven 'A Star Brite Burnin' de eerste single van zijn nieuwe album!

  Bekijk de videoclip nu op youtube!
  http://www.youtube.com/watch?v=X06H7IVEbAY

  Ga koop nu op iTunes en andere online retailers voor slechts $ 0,99 cent!
  iTunes link: http://bit.ly/1ex3cbq

  BeantwoordenVerwijderen