maandag 24 maart 2014

Lijmen gelijkvloers

Een belangrijke dag op den bouw vandaag. Nu de Ytong kimblokken gemetst zijn, kunnen we met de snelbouwstenen de hoogte in gaan. Zoals vroeger al gezegd zal de snelbouw dus niet gemetseld maar wel gelijmd worden. Hiervoor werken we met een PLS 500 systeem van Porotherm (Wienerberger). 
Tijdens Batibouw zijn we te weten gekomen dat je op verzoek een medewerker van Wienerberger kan laten langskomen op de werf om je met dit lijmsysteem te helpen opstarten. Bovendien komt deze tijdens de ruwbouwwerken twee à driemaal langs om alles te controleren en bij te sturen waar nodig. En dit is allemaal gratis en zit dus in de prijs van het lijmsysteem. Superhandig en de hulp en tips van "Body Builder" Pol waren vandaag zeer welkom!
De lijmmortel wordt na het mengen in een lijmrolbakje gegoten waarna je met dat bakje over de stenen moet rollen. Om te beginnen wordt er op de Ytong kimblokken een laag lijm gerold en wordt daar DPC-folie (waterkeringsfolie) op gelegd. Vervolgens wordt er op de DPC-folie opnieuw een laag lijm gerold en kunnen de lijmblokken hierop gestapeld worden. Vanaf dat moment ben je vertrokken en kan je laag na laag verder in de hoogte lijmen!


Plaatsen van een lijmblok op de DPC-folie terwijl meester metser Guido geduldig wacht om met het lijmrolbakje verder aan het werk te gaan.


Verzagen van een lijmblok met een alligatorzaag.

Druk overleg met "Body Builder" Pol!




Inspectie !!


Wegvegen van lijmresten

Dochterlief nogmaals op bezoek!



Het resultaat van een goeie 4 uur arbeid!


Na een middag te werken met het lijmsysteem staan we werkelijk versteld van de snelheid van dit systeem! Na ongeveer een goeie 4 uur werk zijn alle buitenmuren tot 6 rijen hoog gelijmd! In totaal moeten er tot de eerste verdieping 11 rijen gelijmd worden dus voor de buitenmuren zitten we met andere woorden al over de helft! Dat belooft met andere woorden als we eens een volledig dagje in actie schieten!

zaterdag 15 maart 2014

Metsen van de kimblokken

We zijn intussen weer  meer dan een weekje verder en de beton van de vloerplaat heeft met andere woorden voldoende tijd gehad om uit te harden. Begin deze week heeft onze bouwhandelaar ook een groot deel van de snelbouwstenen geleverd. Hoog tijd dus om met het bovengronds metselwerk te starten. 
De eerste steen die gemetst wordt is een Ytong kimblok. Deze steen heeft een hoge isolerende waarde en zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk koudebruggen zijn. Waar er deuren komen en ramen tot op de grond, hoeft er geen kimblok gemetst te worden, daar worden koudebruggen op een andere manier opgevangen. 
Aangezien we onze binnenmuren gaan verlijmen in plaats van metselen, hebben we erover moeten waken dat deze eerste steen perfect waterpas gemetst wordt. Dit is natuurlijk sowieso altijd de bedoeling maar bij verlijmen van stenen is dit nog zo belangrijk. Bij traditioneel metsen kan je namelijk veel meer corrigeren mocht er tijdens het metsen van de kimblokken iets fout lopen. Bij het verlijmen van snelbouwstenen heb je die mogelijkheid echter niet. 
Met de hulp van onze metser was deze klus na goeie halve dag arbeid echter geklaard en binnenkort kan het echte metselwerk pas echt beginnen!









Work in progress ... !!

Het resultaat van vandaag!



maandag 3 maart 2014

Gieten van de vloerplaat

Vandaag zijn ze de vloerplaat komen gieten. Deze namiddag was er regen voorspeld, niet ideaal dus, maar gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind en hebben we geen drup regen gezien. De beton was trouwens toch besteld dus hij moest er sowieso in. 

Aangezien de beton wat later dan gevraagd werd geleverd, hadden we tijdens het wachten nog tijd om de werf rondom af te zetten met werfnetten en om een beschermlaagje rond de afvoerbuizen te tapen zodat deze tijdens het uitzetten van de beton niet beschadigd worden.

Met een paar schoppen en een rijf de beton rechttrekken en nadien egaliseren met een "trilplaat" of "trilzwever" en klaar is kees. De beton kan uitharden!













zondag 2 maart 2014

Voorbereiding gieten van de vloerplaat

Het is deze week al bij al eindelijk een beetje droog gebleven dus dit weekend zagen we eindelijk de kans om met de volgende stap van het bouwproces te beginnen.


Dit is het ingraven van de afvoerbuizen. Deze worden op ongeveer 25 cm diepte ingegraven in het zand. Nadien worden er verlengstukken op geplaatst en bedekt met plastiek zodat er tijdens het gieten van de vloerplaat geen beton in deze buizen kan terechtkomen. 
Naast het steken van deze afvoerbuizen, zijn er ook 2 wachtbuizen ingegraven naar de oprit en naar de achterkant van het huis zodat hier water of elektriciteit kan doorgetrokken worden mocht dat nodig zijn.
Tot slot werd er ook een buis ingegraven die naar de regenwaterput zal lopen en die kan dienen om de aanzuigleiding door te steken zodat, indien nodig, de put met leidingwater kan gevuld worden.

Naast het ingraven van de afvoerbuizen moet er ook XPS-isolatie van 10 cm dik aan de binnenkant van de bovenste betonsteen aangebracht worden. Wij hebben dit vastgekleefd met PU schuim. Eerst de isolatieplaten afzagen op de juiste hoogte en met enkele "toefjes" schuim vast duwen tegen de betonsteen.


We zijn er klaar voor!!


Aanbrengen van de XPS isolatie (funderingsisolatie).


Isolatie verzagen op de juiste hoogte.


Wachtbuis naar de tuin voor elektriciteit.





Nadat alle buizen ingegraven zijn, kunnen de laatste stukjes dicht gemetseld worden en is het tijd om de plastiek te leggen. Hierop worden dan betonnen afstandshouders gelegd waarop dan de betonnetten komen te liggen zodat deze niet rechtstreeks op de plastiek liggen en zodat deze later in de beton van de vloerplaat liggen en niet onderaan. De netten moeten elkaar voor een klein stuk overlappen. Eens dat de netten gelegd zijn, moeten deze tot slot aan elkaar vast gemaakt worden met ijzerdraad.






Vastmaken van de betonnetten met ijzerdraad.

Laat de beton maar komen!